Kombinera mat & vin

Ett gott vin kan lyftas högre om det serveras med mat som matchar dess smaker. Detta gäller naturligtvis tvärt om också. Här är en liten vägledning:


Grönsaker

Sparris med vinägrett? sauvignon blanc eller pinot gris
Sparris med smör? lätt chardonnay
Grillad paprika? Sydfranskt vin, gärna en viognier eller côte du rhône
Ugnsstekta medelhavsgrönsaker? lättare rödvin som beaujolais eller pinot noir, fruktiga vita viner från Sydfrankrike eller Italien

Pasta
Pasta med tomatsås? chianti eller primitivo
Pasta med svamp? friskt vitt vin eller fylligt rött, det är bara att välja! Fatig chardonnay, merlot eller pinot noir
Carbonara? friskt vitt vin från Italien, pinot grigio
Köttfärssås? chianti classico, valpoliciella eller sangiovese

Ris
Risotto naturell? vitt fruktigt vin, t ex pinot grigio eller soave
Paella? rosévin, gärna spanskt

Fisk och skaldjur

Rökt lax? torr eller halvtorr riesling, ljust öl
Gravad lax? torr eller halvtorr riesling
Kryddstekt/grillad lax? beaujolais, pinot noir från nya världen eller lätt fatlagrad chardonnay Halstrade pilgrimsmusslor? sauvignon blanc, grüner veltliner
Ostron? chablis naturligtvis, eller champagne
Räkor, kräftor, krabba? torrt, friskt vitt vin, oekad chardonnay som chablis eller en enklare vit bourgogne

Kyckling och fågel
Kycklingwok? fruktigt, runt vitt vin, viognier eller semillon
Kyckling med asiatiska smaker? fruktigt vitt vin, pinot blanc, riesling eller sauvignon blanc gärna från Alsace, eller öl
Anka? fylligt rött vin från Rioja eller Bordeaux
Gås? fylligt rött vin från Rioja eller Bordeaux
Kall kalkon? vitt fylligt vin, t ex fatig chardonnay

Kött
Fläskfilé? mjuka fruktiga röda viner som primitivo eller merlot
Lufttorkad skinka? torr sherry, pinot grigio, oekad chardonnay
Lamm, ugnsstekt? röd bordeaux, rioja av hög kvalitet
Lamm med vitlök och rosmarin? chianti classico eller rioja
Hamburgare? mjukt rött vin med nedtonad strävhet t ex chianti eller beaujolais
Boef Bourgignon? naturligtvis en bourgogne eller vin av syrah eller shiraz
Ugnsstekt eller grillat nötkött? ett fylligt vin med struktur, cabernet sauvignon, syrah, shiraz eller pinotage
Rådjur, hjort och älg? kräver matiga viner gärna amarone, barolo, shiraz eller en elegant cabernet sauvignon

Ost
Getost? sauvignon blanc
Hårdost?  champagne, medelfyllig chardonnay, rött vin från Bordeaux, Spanien eller chianti
Parmesan? inget slår amarone!
Starka ostar? gewürztraminer
Grönmögelost? friska söta vita viner som sauternes eller portvin

Desserter

Äppeldesserter? madeira
Jordgubbar, hallon? asti spumante
Apelsin? Muscadel Beaume de Venise
Creme Brülee? madeira eller tokajer
Mörk choklad dessert - banyulus, madeira


Källa: Allt om mat


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0