Fredagsmys hos Bror

Ikväll är vi bjudna till bror på middag. Gulliga borsan ska fixa en Gazpacho och småplock till det - hoppas vi kan sitta ute och njuta.

Pricken över i:et är att få snusa på Oliva, känna det mjuka lukta-gott-håret killa i näsan. Inte direkt I näsan, men nästan :-).


+20 08:47

Åååå, vilken värme, 20 grader för 9 på morgonen - helt fantastiskt!!

Om vin till ost

Portvin är de bästa ostvinet - om du bara ska ha ett vin. Portvinet är inte direkt dåligt till någon ost. Sött och rött är rätt - med andra ord. Men det kan också vara ett halvtorrt vitt vin som passar bäst till blandade ostar. Det är bäst till Kvibille Ädel, Grevé och Prästost - sämst till Brie och getost.

Vi konstaterar att lite sötma sätter fart på ost- och vinkombinationen - nästan alltid till det bättre.

En fatlagrad Chardonnay är också ett bra val till de flesta ostar - det funkar egentligen bara dåligt till Kvibille Ädel. En frisk Sauvignon blanc eller en bubblande fräsch champagne var oftast ett bra val, utom till Brie för sauvignon blanc och Kvibille Ädel för champagne.

Men röda viner då? Det är ju det som gäller till ost, tycker många. Ja, sanningen är väl att röda viner egentligen bara funkar till hårdostar som våra Grevé och Präst - i övrigt var det mest negativa kommentarer. Nåja, många tyckte faktiskt att den alkoholstarka Amaronen gillade kombinationen med Kvibille Ädel.

Om ostarna till vin

Överlägset bästa ostvin är Grevé följt av Präst. En gräddost var hyggligt bra till de flesta viner - men oftast lite mesigt snäll i kombinationen. Ofta blev det mer grädde än ost kvar på smaklökarna.

Brie och getost är de ostar som genomgående är mest kräsna när det gäller att hitta rätt vin - allra tuffast mot vinerna var Brie-osten. Men håller du dig till vitt vin med bra syra så blir du inte besviken: champagne, sauvignon blanc eller chardonnay.

En grönmögelost som Kvibille Ädel gillade alla viner utom champagne och chardonnay. Men hade det varit en mer salt variant som Stilton, Roquefort eller Gorgonzola kan du vara säker på att det är bara söta viner som gäller. Mycket sälta behöver lite sötma för att balanseras.

Det sägs att osten får vinet att sjunga. Men någon riktig stämsång blir det sällan. Vår sammanlagda slutsats är att vitt sött med syra eller rött sött med mer alkohol är bästa valet.


Nyslipat skinn

Aj, det stramar på min kropp. Svider och kliar. Jag tror att jag har peelat min nysolade hud lite för mycket, kanske det är bäst att ta sig ett litet oljebad ikväll.


Underbar bild

Sova

Dagens vackra

Picture_39

Nytränad

Brände av ett pass idag, det tog imot innan men ack så skönt så är efteråt. Bäst att beta av ett i början av veckan, det är liksom lättare att gå beta av några till då.

Friskis&Svettis

Bränd

Ja, jag har nog lyckats att bränna mig lite i solen. En röd nästipp och en panna, det är vad jag har just nu. Men det är ju så skönt i solen. Jag är en sann soldyrkare, det vill jag lova.
 

Nja

Siffran 4 är våran siffra. Dessa börjar likna något i min smak, men då måste man fixa så dom blir svarta.


Min blivande

Snart kommer förrådet bli helt klart. Vi har verkligen dragit ut på detta trista projekt, men nu i helgen drogs det igång på allvar. Nyrenoverat förråd = ny brevlåda. Den här kommer passa finfint tror jag. En ny hus-nummer-siffra måste även införskaffas. Man skulle vilja ha samma stuk på den som på brevlådan.

Måste googla efter det nu...


Säger mer än 1000 ord

Marshmallows_0081_copy

Jag hjärtar mamma

Dedn här loggan hittade jag idag, den var så söt så jag var tvungenatt lägga ut den sådär lite i efterhand.



Inlåst

Åååå, jag vill inte gå in. Gud vad skönt det var ute, vi satt i solen och åt Sushi. Bu för att vara inlåst på kontoret.

Vinna en semester utan slogan!

www.alltforforaldrar.se/page/artikel/semestern

Margretheskålar

Mammas morsdsagspresent blev 3 st Margretheskålar från Rosti. En klassiker som designades av Sigvard Bernadotte och Acton Bjorn redan 1950.


Happy mors dag!

Gift_003

Dim sum just nu

Just nu håller jag på med mina små knyten. Spännande och se hur de kommer smaka.

Trevlig pryl

Den är är väl given till nya badrummet?! Den finns på www.bosign.se

Product


Spana

Idag ska vi ut på en inspirationsdag, vi ska ut och kolla kakel, mosaik & inredning till badrummet som sksa fixas efter sommaren. Varför finns det så mycket att välja på? Det blir ju så svårt.

Skata

Oj vad solen strålar diag, varmt ser det ut att vara också! Vaknade redan 05.30 idag, det krafsade och tassad liksom på framsidan, jag tänkte nä men nu är nog grannarna lite väl morgonpigga. Sen kom jag på att jag lade ut soppåsen där efter gårdagens middag. Så det var en skata som höll på att picka hål på påsen och spridde ut lite bröd & äppelskrutt. Trevligt...

Mamas day

På sönag kommer MAMA på middag. Inte bara hon förståss utan hela familjen, brorsorna, brorsdotter & styvfar också. Självklart blir det grill om vädret tillåter.

Menyn är klar.


Sydafrikanen- vilket kap

Hihi, sitter med ett glas vitt nu. Det var jättegott. Janne grillar & spelar fotboll med Linus på baksidan. Och är sitter jag och min datamaskin.

Vi tar vrkligen alla chanser att grilla nu när vädret tillåter. Det som är lite trist är att vi inte lagar mat tillsammans, utan jag är inne och fixar & han därute.

Happy fredag!

En sydafrikan för mig?

Söker ett nytt (nytt för mig alltså) vitt vin, sugen på att testa något annat än de vi oftast köper. Så det är ska jag köpa, det låter gott. Billigt var det också!! Detta var resultatet av min privatgoogling på arbetstid :-).

KWV Chardonnay (Fylligt & smakrikt, torrt)
Doft:
Fruktig doft med inslag av fat, mandarin och rostade nötter.


Smak:
Torr, fruktig, aningen rökig smak med inslag av fat, tropisk frukt, gråpäron och rostade nötter.

Sötma=2Fyllighet=5Fruktsyra=8
Sötma, fyllighet, fryktsyra


Pyssel

Idag är det en riktig pysseldag på jobbet. En massa pappersjobb, tidrapportering, attestera faktor osv. Skönt att göra lite "konkreta" saker ibland, jag brukar spara sådant just till fredagar. Underbara fredag!

Triss i barn

Rita, klippa och läsa saga. Det var vad jag gjorde igår kväll. Efter jag läst saga för tvillingarna meddelade Tyra mig mycket bestämt att hon inte var trött ovh skulle inte sova, syrran där i mot låg tyst och snällt i sin säng. Efter lite kompromiss låg även hon lungt och fint i sin säng. Inom loppet av ett par minuter sov båda 2. Linnéa och jag kunde pyssla vidare en stund innan det var dags för henne. Läste världens längsta saga och höll på att somna själv även jag.

Mys.

 


Dim sum

Detta ska jag testa, passar perfekt en mysig, regning & kylig sommarkväll (lite, bara lite ironi i meingen).

Ingredienser till ca 40 st:
4 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 kinesisk vårlök
1 msk ljus kinesisk soya
1 msk kinesiskt risvin eller saké
1 msk sesamolja
1 msk koriander (färsk hackad)
1/2 tsk salt
230 g räkor
1 paket wontondegplattor (ca 40 st)

Gör så här:
- Skala och finhacka ingefära och vitlök
- Kärna ur och finhacka chilin
- Finhacka vårlöken
- Blanda samman alla ingredienser

- Ha en liten skål med vatten tillhands när du gör wontonknytena
- Lägg upp några wontonplattor på en ren och torr yta
- Placera en tesked fyllning mitt på varje wontonplatta
- Doppa ett finger i vattnet och stryk på wontonplattans fyra kanter
- Vik wontonen till en triangel och tryck ihop
- Placera knytena i ångkokaren, ånga i ca 10 minuter

Doppa i:

MAN DU-SÅS:
4 msk japansk soja
2 tsk sesamsoja
2 msk ättiksprit
4 msk ljus sirap
2 tsk kajennpeppar
1 tsk rostade sesamfrön

eller:

3 delar ljus kinesisk soya
1 del vit risvinäger

  


Projekt hem

Nu är det mycket som ska fixas. En massa projekt är på gång här hemma, små & stora. Till hösten ska vi renovera badrummet på övervåningen. Så nu är det googlande på hög nivå efter inspiration och ideér. Vi är inne på vita väggar och grått alt. beiget golv. När jag tänker vitt tänker jag som nedan. Skimmrande, vattnigt lite oljig look.



Söta lurar

Jag har då aldrig och då menar jag aldrig vunnit något i hela mitt liv. Kanske 25 kr på Tiss då men, det är då inte ofta. Men idag har jag "tävlat" minsann. Och hoppet är det sista som överger en sägs det ju.

Happy-mors-dag-tavling

Jag har ju tur i kärlek iaf. Men ett par söta hörlurar skulle oxå vara kul.

Kalla kårar

Trevlig helg, jag absolut. Fredagen var lugn hemma med mysmiddag och tvtittande. Skönt! Lördagen bjöd vi över Jocke & Helena på middag, fondue passad bra i kylan. Kallt har det varit som tusan i helgen.

Sköna söndag! Njuter av sista ledigheten.

Nedräkning

Jippi. Några timmar kvar, sen är det dags för FREDAG. Härligt! Ingen grillning blir det ikväll iaf - 4 grader varmt imorse. Lär väl vara liknande tempratur ikväll. Buuuu.




Puss på tjejerna

Mina goa tjejer har just åkt hem. Vi åt middag, pratade, tjuvrökte, skrapade lotter & lottade vin. Jag vann inget. Grattis till Åsa & Ulrika som vann 1a resp. 2a pris.


Kram. 

5 x rosé

 Jacquart Brut Mosaïque Rosé
289 :-, Champagne, Frankrike, 7707, Mousserande, Rosévin

Rosa champagne är alltid något lite extra. Rödbärig doft och smak, hallon och vinbär, lätt brödighet och grapeig syra. Smakrik, så gärna till mat.

 Château Bonnet Merlot Cabernet Franc
80 :-, Bordeaux, Frankrike, 3181, Rosévin
Bonnets vita vin har länge varit en favorit - och nu finns det även en rosa. Dessutom med rysligt snygg rosa topp. Friskt och fräscht vinbärs- och lingonbärigt vin med viss strävhet. Matrosé.

 Peñascal Rosado Tempranillo Shiraz
54 :-, 2007, Castilla y León, Spanien, 2951, Rosévin

Förra årgången var god. Så även denna, dessutom en krona billigare. Mörk roséfärg och fylligt solmogen bärighet - skogshallon - men utan att bli godis. God både som drink och till mat, gärna kryddstark sådan.

 Eagle Rock Cabernet Sauvignon rosé

99 :-, 2007, Lower Murray, Australien, 98549, Rosévin
Smakrik kärnbärig rosé på cabernet sauvignon med rödavinbärsbärighet och lingonsyra. Gärna till drink och gärna med några syrliga eller salta tillbehör - kanske lite lufttorkad skinka?

Uvanis Cabernet Sauvignon Rosado
70 :-, 2007, Navarra, Spanien, 96205, Rosévin
Rosé från den klassiska roséregionen Navarra men ändå oklassisk. Hundra procent cabernet sauvignon, Alsaceflaska, skruvkork. Smakrik och rödsyrligt bärig rosé som passar både som drink och till mat.

 Supergott - får ej missas 
 Jättegott - rekommenderas väl
 Gott - rekommenderas 
 Okej 
 Mindre bra 
 Dåligt

Källa: Tasteline

Rose


Vinlotteri

Imorgon ska tjejerna komma över på vinlotteri hos mig. Jag klurar för fullt på menyn, man vill göra något som är gott, lite speciellt & annorlunda. Hmmm, vad kan det vara tro?

Long time

Oj, nu är det långt mellan inläggen! Jag är inte riktigt lika sugen att sitta vid pc:n vid fint och soligt väder som kalla mörka trista vinterdagar. Jag har helt enkelt ägnat mig åt diverse utomhusaktiviteter som att tex fixat lite blomster i trädgården.

Lyckliga Lotta har fått en egen plats vid vår enté.


Torra

Nu måste jag boka tid för att fixa fötterna, de är inte roliga nu alltså. Kanske ska tigga till mig Jannes presentkort han fick av jobbet i julklapp på Centralbadet ;-).

www.centralbadet.se
 

1:a frukosten

Efer ett löpvarv i spåret körde vi en premiärfrukost på uteplatsen. Väldigt trevligt! Så underbart skönt.

Nära dödenupplevelse

När jag vakande idag kände jag absolut för att ta mig en tur i löparspåret, solen sken och fåglarna kvittrade. Tyvärr försvann solen kvickt och jag styrde kosan mot Friskis & svettis istället. När jag kom dit var medelpasset inställt pga "Valborgshelg", helt vanlig lördag enligt mig, men jag kunde på hoppa in på spinningpasset som drog ignång klockan 10. Så visst, jag körde. Och körde. Men det var väldigt jobbigt - och kul. Nästan en nära dödenupplevelse...



Kanske jag ska uppgradera friskiskortetoch fortsätta med spinning varvat med jympa. Men då vill jag ha nya träningskläder. Hihi.


Happy fredag

Fredag. Ååå härligt. Känns dock som lördag efterson man var ledig igår. Igår fick vi en en hel del fixat i trädgården, bla fick rosenhäcken tacka för sig och säga hej till sopstationen. Äntligen är den borta!! Nu gäller det bara att hitta ett bra alternativ som tomtavgränsning.


RSS 2.0