Bröst

Klockan 8 är det dags för Rosa bandetgalan på tv3.

Hur många får bröstcancer i Sverige varje år?
År 2006 ställdes 7 059 diagnoser hos kvinnor och 36 diagnoser hos män. Antalet fall ökar med ca 1-2 procent varje år. Två av förklaringarna är att man idag upptäcker bröstcancer tidigare främst med hjälp av mammografi och att medellivslängden ökar. Alla kvinnor i Sverige rekommenderas mammografiundersökning mellan 40 - 75 år med 18-24 månaders mellanrum. Åldersintervallet kan variera i olika landsting.

I vilken ålder är bröstcancer vanligast?
De flesta kvinnor som får bröstcancer är äldre än 60 år. Färre än 5 procent är yngre än 40 år och drygt 80 procent är över 50 år.

Vad beror bröstcancer på?
Man vet idag inte exakt varför bröstcancer uppstår. Sannolikt uppkommer sjukdomen genom ett komplicerat samspel mellan en mängd olika faktorer som till exempel arvsanlag och hormonbalans. Vad man vet är att benägenhet att utveckla bröstcancer grundläggs tidigt i livet och har ett samband med hormonell påverkan på bröstkörtlarna.

Påverkar p-piller och hormonbehandling risken att få bröstcancer?
Studier har visat att risken för bröstcancer är lätt förhöjd för kvinnor som äter p-piller. Den ökade risken försvinner när kvinnan slutat ta p-piller. Även östrogenbehandling i samband med och efter klimakteriet innebär en viss ökad risk och den risken ökar med tiden som hormonbehandlingen pågår.

Vilket är det vanligaste symtomet?
Det vanligaste symtomet är en knöl i bröstet. De flesta knölar som uppkommer i bröstet är dock helt ofarliga men alla knölar som inte försvinner av sig själva på några veckor måste undersökas. Tvärtom vad många tror är inte smärta i bröstet ett typiskt symtom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0