Om vin till ost

Portvin är de bästa ostvinet - om du bara ska ha ett vin. Portvinet är inte direkt dåligt till någon ost. Sött och rött är rätt - med andra ord. Men det kan också vara ett halvtorrt vitt vin som passar bäst till blandade ostar. Det är bäst till Kvibille Ädel, Grevé och Prästost - sämst till Brie och getost.

Vi konstaterar att lite sötma sätter fart på ost- och vinkombinationen - nästan alltid till det bättre.

En fatlagrad Chardonnay är också ett bra val till de flesta ostar - det funkar egentligen bara dåligt till Kvibille Ädel. En frisk Sauvignon blanc eller en bubblande fräsch champagne var oftast ett bra val, utom till Brie för sauvignon blanc och Kvibille Ädel för champagne.

Men röda viner då? Det är ju det som gäller till ost, tycker många. Ja, sanningen är väl att röda viner egentligen bara funkar till hårdostar som våra Grevé och Präst - i övrigt var det mest negativa kommentarer. Nåja, många tyckte faktiskt att den alkoholstarka Amaronen gillade kombinationen med Kvibille Ädel.

Om ostarna till vin

Överlägset bästa ostvin är Grevé följt av Präst. En gräddost var hyggligt bra till de flesta viner - men oftast lite mesigt snäll i kombinationen. Ofta blev det mer grädde än ost kvar på smaklökarna.

Brie och getost är de ostar som genomgående är mest kräsna när det gäller att hitta rätt vin - allra tuffast mot vinerna var Brie-osten. Men håller du dig till vitt vin med bra syra så blir du inte besviken: champagne, sauvignon blanc eller chardonnay.

En grönmögelost som Kvibille Ädel gillade alla viner utom champagne och chardonnay. Men hade det varit en mer salt variant som Stilton, Roquefort eller Gorgonzola kan du vara säker på att det är bara söta viner som gäller. Mycket sälta behöver lite sötma för att balanseras.

Det sägs att osten får vinet att sjunga. Men någon riktig stämsång blir det sällan. Vår sammanlagda slutsats är att vitt sött med syra eller rött sött med mer alkohol är bästa valet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0