Spaning på Mallis

Tiden rullar på och snart är det dags för semester. Jag har börjat läsa på om lite om Mallorca. Bil kommer vi hyra 1 vecka - ska bli kul att se sig om på ön!

Här har jag samlat på mig lite smakupplevelser, vissa rätter har man ju förståss ätit men andra är helt nya för mig. Desserterna får nog Janne stå för då han är svag för sötsaker.

Dryck
Vin
Vinproduktionen på Mallorca nådde sin kulmen mot slutet av 1800-talet men 1891 förstörde vinlusen samtliga vinstockar. Numera finns de största vinodlingarna i trakten runt Santa Maria, Binissalem och Porreras. De mest kända bodegorna är Macià Batle, José L. Ferrer, Santa Catarina, Miquel Oliver och Jaume Mesquida. Spanien är för övrigt en stor vinproducent och de kanske mest kända vinerna kommer från Rioja och Ribera del Duero. De flesta restauranger serverar också sitt eget vino de la casa - husets vin som ofta är mycket bra. Sen finns ju också  Sangrian, en något sötare dryck med vin, likör, sockerdricka och fruktbitar. Men det är nog lite för sött för mig ... 


Öl
Bland ölsorterna kan nämnas San Miguel, Estrella och Mahou.

Efter maten
Efter maten smakar det bra med en liten kopp starkt kaffe- café solo eller cortado (med en skvätt mjölk). Till kaffet dricker man med fördel hierbas. En likör som tillverkas på mer än 25 olika örter och sägs vara utmärkt för matsmältningen. Den finns i tre olika smaker, söt- dulce, torr- seco och blandad- mezclado.


Mat

Tapas
Gambas al ajillo - Räkor i het vitlöksolja
Croquetas- Kroketter, kan vara kyckling, skinka eller torsk
Revuelto con gambas y ajo- Äggröra med räkor och vitlök
Jamon Serrano- Lufttorkad skinka
Datiles con bacon- Stekta, baconinlindade dadlar
Chipirones fritos- Små, helstekta bläckfiskar
Boquerones al vinagre- Ansjovis i vinäger
Frito Marinero- Stekta småbitar av fisk, skaldjur och färska kryddor
Pa amb oli- Lantbröd med vitlök, tomat, olivolja och lufttorkad skinka eller ost
Sobrasada- Mallorkinsk, kryddstark korv av mald fläskfärs, paprika och salt

Förrätter
Arroz Marinera- Soppa med ris, fisk och skaldjur
Gazpacho- Kall soppa på passerade tomater, gurka, paprika och lök
Pimientos de piquillo- Små röda paprikor fyllda med fisk eller skaldjur
Mejillónes Marinera- Vinkokta musslor
Trempó- Sallad med tomater, paprika och lök
Tumbet- Stekta grönsaker med äggplanta som huvudingrediens
Gambas a la parilla con ajo- Stekta räkor med vitlök och persilja

Huvudrätter
Paella de pescado y marisco- Paella med fisk och skaldjur
Berenjenas rellenas- Fylld äggplanta
Cordero al horno- Ugnsstekt lamm
Costillitas de cordero lechal a la plancha- Stekta dilammskotletter
Caldereta de langosta- Hummersoppa med hela bitar av hummer
Pescado a la sal- Saltinbakad fisk
Pescado a la Mallorquina- Ugnsbakad fisk med potatis, pinjenötter och korinter
Calamares Romana- Friterade bläckfiskringar

Desserter
Gató de almendra- Mjuk mandelkaka
Tarta de requesón- Ostkaka/tårta
Ensaimada- Mallorkinskt bakverk gjort på mjöl, ägg, socker, mjölk och olivolja
Flan- Brylépudding
Pijama- Konserverad frukt med glass, grädde och pudding



Spansk peppar. Ja tack!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0